Event

do 12 okt

Hauschka DE

Grandbrothers DE

locatie: CCHA
datum: 12.10.2017
deuren: 20u00
prijs: € 22,00 (vvk)
(de ticketprijs bevat € 1,50 reservatiekosten)
Koop tickets

Must-see post-klassiek!

Postklassieke muziek is in wezen klassieke muziek, zij het verweven met elektronische klanken en vaak ook field recordings. "We’re bringing a punk ethos into the classical world" liet de IJslandse componist Ólafur Arnalds recent nog optekenen in Uncut. Opvallend ook de laatste maanden, maar volkomen terecht: een aantal van deze postklassieke artiesten worden omarmd door Deutsche Grammophon, het oudste klassieke muzieklabel ter wereld.

Hauschka (pianist/componist Volker Bertelmann) debuteerde in 2004 met Substantial. Latere albums verschenen eerst op FatCat (Sigur Rós, mum, Max Richter) en later op City Slang. Recent werd hij samen met Dustin O'Halloran voor de soundtrack Lion genomineerd voor zowel een Golden Globe als een Oscar. Hauschka exploreert als klassiek geschoold pianist volop de mogelijkheden van de (prepared) piano. Door zijn piano te manipuleren met allerhande voorwerpen - van stukjes papier tot kroonkurken, pingpongballen en drumstokjes - creëert Hauschka composities die het serieux van de postklassieke muziek ontwapenen en aantonen dat klassiek ook speels kan zijn. Zijn werk toont gelijkenissen met het minimalisme van Steve Reich, Philip Glass en Michael Nyman en valt het best te beschrijven als ‘musique concrète with a twist.’

What if, zijn meest recente album en project, vertrekt van niet minder dan drie piano's (ook op het podium!): één grand piano en twee elektronische aangestuurde player pianos of pianolas.

website

Grandbrothers - synthesizerexpert Lukas Vogel en jazzpianist Erol Sharp uit Düsseldorf - gaan innovatief aan de slag tussen elektronische en akoestische muziek. Door de piano te verbinden met computers en een set van elektromechanische hamertjes toe te voegen creëren ze soundscapes met elementen van minimalisme, ambient en techno.

Je hoort referenties aan clubmuziek, aan Steve Reich en aan de samenwerking van Ryuichi Sakamoto met Alva Noto. Een verwijzing naar Nils Frahm is haast te vanzelfsprekend, maar ook gewoon terecht. Klassiek, maar vooruitstrevend; emotioneel, maar met één voet op de dansvloer.

Debuut Dilation uit 2015 gaf al aan dat ze met iets unieks bezig zijn en werd opgepikt door Gilles Peterson, Bonobo en Chilly Gonzales. In september verschijnt een nieuw album op City Slang, label ook van Hauschka.

website

Timing

deuren: 20u00

Save the date

download iCal

AMP: Muziekodroom en CCHA werken samen

Oktober 2015. Cultuurcentrum Hasselt en Muziekodroom werken voor het eerst samen aan de 10de editie van Nordic night met een concert van het ... lees meer

via nieuws